Search - User Network
Search - Video
Search - Categories
Search - Contacts
Search - News
Search - News Feeds
Search - Tags
Prison Story


Bookmark

Data

Released April 2008
Format CD
Added on Sunday, 27 September 2015
Genre Electro
Edition date April 2008
Country Croatia
Label NMFSCDnetLabel
Catalog Number NMFSCD006
Tags experimental worrg electro

Download entire album

Review

w02xxxxx

WORRG - Prison Story (2009, Slušaj najglasnije) 

Naredni rad Worrg je daleko bogatija glazbena priča koja traje punih 30 minuta. Ekipa je, pretpostavljam, opet ista sa Andrejom na povremenim vokalima (i trubi) koji su kratki i psihodelični (zvuče kao samplovi), a glazba je 'konkretnija' zahvaljujući samom tijeku i duljini albuma. Mora se odmah spomenuti da kao i u slučaju prvog Merde Sur La Mer albuma "Pure Klasic", ovdje ne postoje nikakvi porivi ka komercijalnoj pop eksploataciji, već da je autor djelo napravio vođen isključivo vlastitim pravilima i zakonitostima koji se sukobljavaju sa standardnim postulatima pop-kulture. U ovom slučaju, radi se o elektronskoj anti-manipulaciji miliona bandova i izvođača u svijetu koji svoju glazbu pokušavaju djelomično dočarati kroz kibernetička pomagala i produkcijske štoseve. Hvala Bogu, Worrg nisu jedan od njih. Barem to tako izgleda na ovome radu... Album može, a i ne mora 'sjesti' od prve jer je prilično zahtjevan i očekuje strpljivog slušatelja koji voli 'ugodan napor'. Prvo što dolazi do izražaja jest glitch sistem raspadanja/ spajanja melodija i harmonija što čitav album čini 'apstraktnim', te neprekidna težnja ka ostvarenju željenog cilja - sklada u neskladu, odnosno reda u kaosu. Ovakav rad su primjerice imali znani kraut-rock bandovi na samim počecima svojih karijera u daleko drugačijim oblicima (Kraftwerk, Faust, Neu), no sistem je i dalje ostao isti. Poriv ka istraživanju novih mogućnosti izraza u okviru elektronike i avangarde je zastupljen na najvećem dijelu albuma. Pri tome, treba se znati da avangarda nije adekvatan protu-odgovor na zadane teme, već samo autorov poriv ka poboljšanju, u ovome slučaju, vlastitih glazbenih afiniteta i mogućnosti kroz brojne eksperimente koji su u principu lišeni nekih bitnih i vitalnih utjecaja.

Prve dvije kompozicije "Freedomatic" i "Electric chair" (uzajamno povezane) zbog ogromne težine ostatka materijala zvuče samo kao uvodi, ali kada bi ih slušatelj čuo kao solo kompozicije, zapitao bi se 'čemu ovakva glazba?'. Apstrakt? Apsurd? Avangarda? Neobičan uvod i u svakom slučaju, vrlo enigmatično, šašavo, na momente blesavo, ali i neočekivano u kombinaciji psihodelične elektro-akustike (kompjuter, truba, samplovi, glitch, elementi moderne klasične glazbe)... Treći broj "Sluty" je plesni komad a'la Goribor samo nema jačinu izraza kojeg ima ST. Baulja se sa vokalnim samplovima (opet pretpostavljam Andreje) koji ponavljaju 'crazy, first... you like me crazy'. Čisti plesni i psihodelični Goribor, ali nema jasnog teksta koji bi ovu skladbu digao višlje od obične razine extended-play eksperimenta. Prilično banalno, ali efektno. "Suspect" opet bombardira sa glitch melodijama koje se kote u glavi autora, da bi album svoju kulminaciju doživio u najjasnijoj skladbi albuma (nakon vrlo lijepe minimalističke "Choir noir" sa egzotičnim Sting-ovskim psycho vokalima) u pravoj varijanti Mark Stewarta & Maffia i Kraftwerk u instrumentalnom broju "Escape". Malo krađe od obje spomenute legende uz dodatak echo i dub tehnike, rezultat je tu... Do kraja albuma vas zabavlja lo-fi band koji nema puno veze s elektronikom i nalikuje na Sonic Youth (instrumental "Lovehunter") i novosadski Piknik (vrlo dobra i stašno rasplesana "Pametan i lud"). Tekst ove posljednje glasi 'prolaze mi dani, opasni i pozni, Bog odlazi na daleki put/ samo riječ od pomoći osta, važno je biti pametan i lud/ ideš ti, prljavo kopile... obećala jesi, sjećam se da, oboje ćemo svršiti u isti tren' (ha-ha-ha)! I onda se nastavlja sa 'toliko smo prirodni, razjebali smo Darwina, donesite još vina... važno je biti pametan i lud/ ...ljepotice pučka, otvori usta i na nos diši, dio sebe tebi poklanjam, kako je bilo, naknadno piši... jebat' te neću , bolje je ovako, tih 5 minuta bit će mi lijepo... važno je biti pametan i lud'. Mnogo potcjenjivanja, veličanja vlastitog ega u tzv. svete svrhe i veličanja kulta vlastitog međunožja svakako je osnova r'n'r-a. Muškost i mačo gard je osnova ove nepopularne pjesme.

Uz vrlo dobre uvode i završnicu, u konceptu, ovo je zaista priča o 'zatvoreniku' koji se izrazio na odličan i na momente, bizaran način. Sjajan moderan album, ali manjka hit. 

Ocjena (1-10): 7 

----------------- via terapija.net

------------------------------------------------

 

 

published

headphonica

logo cut

 

Slušaj najglasnije

Hits 1758
Oone « Oone Worrg CD Chronology Happy and lucky and rich » Happy and lucky and rich