Search - User Network
Search - Video
Search - Categories
Search - Contacts
Search - News
Search - News Feeds
Search - Tags
Happy and lucky and rich


Bookmark

Data

Released November 2008
Format CD
Added on Sunday, 27 September 2015
Genre Noise
Edition date November 2008
Country Croatia
Label Terminalstation / NMFSCD / Slušaj najglasnije
Catalog Number NMFSCD008
Tags noise experimental worrg electro

Download entire album

Review

R-1556836-1228164814.jpeg

WORRG - Happy Andy Lucky And Rich (2009, Slušaj najglasnije) 

Čisti elektronski plesni album, sjajno underground djelo! 

Skoro pa sva 'Smaranja' sam proživio (i doživio), no nitko od 'smarateljskih' aktera i publike nije spomenuo šta se događa u prednjoj kulisi Slušaj najglasnije. Ljudi koji dolaze na Smaranja su prilično mladi i zatvoreni krug, za Zdenka Franjića mahom uopće ne znaju i žive u snovima da će jednog dana biti popularni underground poput Throbbing Gristle ili Einsturtzende Neubauten. Svi oni grade svoj osebujan stil, koji je neću ponekad fenomenalan sa strahovitim crtama vjernosti i dostojanstva koji je blizak najranijem punku, pa i protestu cijele 'izgubljene' post-industrial generacije, hippy svjetonazoru koji je pokušavao promijeniti svijet (a i mnogo toga je i promijenio), da bi se taj vrlo sličan revival bunta i otpora pojavio i kod industrial, electro, neo-folk i slične pripadajuće scene koja živi u svojem skučenom underground prostoru bez idealiziranja ka globalnoj prihvaćenosti. Odnosno, baš nas briga jel' se to kome sviđa...

Čemu ovakav uvod? Razlog je jednostavan. Worrg je na ovom albumu napravio izuzetan elektronski glazbeni koktel po sistemu 'baš me briga hoće li se ovo kome dopadati', te mu na ovome treba odati svako poštovanje. Prije svega, riječ je o izuzetno plesnoj glazbi sa dopadljivim i inteligentnim sintetskim ritmovima koji se mahom razlikuju jedan od drugoga sa nepredvidljivim melodijsko-harmonijskim riješenjima koji su u nekim sekvencama obogaćeni psycho dub i glitch tehnikom, te brojnim scratchevima. U globalu gledano, ovo je sasvim nova glazba koja u sažetim okvirima spada u domenu elektronike, no u sadržaju temelji se na avangardnim apstrakcijama i elementarnim ekspresijama koje često posežu u osebujne eksperimente. Osnova glazbe temelji se na spomenutim plesnim ritmovima na koje su neobičnim smislom za melodijski sklad našarane razne vragolije koje su zvučno i aranžmanski sjajno ukalupljene u zbir albuma koji traje 26 i pol minuta. Sve je tako detaljno izrežirano da ne postoji niti jedan trenutak koji bi koketirao sa dosadom. Prve četiri skladbe "Don't go", "Things that yes", "Your favourite" i "Everyone can" su povezane u jedan cjeloviti komad u kome se provlači glitch, dub i osebujni zvučni elektronski eksperiment, naredne dvije "Airline offering" i "Interactive problem" su opet dvije 'sestrinske' skladbe s nemogućom, ali vrlo ugodnom mješavinom plesnog minimalističkog elektronskog kaosa mjestimično podebljanog noise elementima i prodornim melodičnim basovima (ova drugospomenuta je nevjerojatna kombinacija psycho vokalnih efekata a'la "Wow" od Throbbing Gristle s albuma "Part Two The Endless Not" iz 2007). U skladbi "Red carpet catastrophes" se kombinira sa industrial ritmikom na način kao da je riječ o ultrabrzim folk ritmovima srednje Azije (Afganistan, Pakistan, Iran) koji su oplemenjeni kratkim efektnim minijaturama trube, te se nakon rasplesanog urnebesa tempo opušta u nešto mračnijem broju "Health focus". Posljednji broj "Sometimes get stuck" (snimljen i video) je snažna kombinacija repetativnih 'režavih' zvukova (kao da su proizvedeni na gitari) i čudnovatih melodijskih spletki sa nevjerojatno zvrzlanim i zapetljanim matematičkim ritmom.

Naslušao sam se svakojake elektronske glazbe, no zaista ne znam s čime bi se ovo moglo usporediti... Originalno djelo koje provlači mnoštvo utjecaja (od Kraftwerk i Throbbing Gristle do Autechre, Orb i najnovijih elektronskih freakova), ali je napravljeno i realizirano na nevjerojatno kreativan način. Sjajan album. Svaka čast! 

Ocjena (1-10): 10

--------- via terapija.net

 

-------------------------------

Published

Terminalstation

2009, Slušaj najglasnije

Hits 2520
Prison Story « Prison Story Worrg CD Chronology Conspiracy transparent » Conspiracy transparent